dimecres, 26 de maig del 2010

CUINA SOLAR

Hem acabat de construir la cuina solar, ara només ens falta provar-la. Ja us ho explico! hahaha, això va per la Sabrina! En una de les trobades de Néixer i créixer vam proposar al Manel que és especialista en energia solar, si ens podia fer un taller. Ell va dur el material i ho van estar construint criatures i pares i/o mares. En el meu cas jo no hi era, així que faré el que podré. Ja m'excuso abans de començar... Ehem. La cuina és una cuina forn. Ja es veu a la foto que està feta amb una caix de cartró amb tapa, la qual està tallada en forma d'U per tal que es pugui obrir i hi entri el sol, si no malament rai. Aquí és on va enganxat el vidre per la part de dins. Tenim un filferro en forma d'essa que aguanta aquesta tapa per donar la inclinació desitjada segons el sol. Ara anem a dins la caixa. Aquí hi ha una altra caixa més petita, també de cartró, que seria la part interior del forn. A la base, al fons hi va una placa de no sé quin material, és una mena de làmina metàl·lica negra que deu fer pujar l'escalfor. Es posa cremant a tope. Jo suposo que tot aquest material es deu poder trobar a Servei estació, a BCN, davant la fundació Tàpies, i en algun altre lloc... Segueixo, tot el voltant d'aquesta caixa interior està forrada amb un paper adhesiu de mirall, que és bastant caret. Bé, això es fa perque reflexi el sol i s'escalfi encara més. L'espai que queda entre la capsa gran i la petita s'ha domplir de cartró per tal que faci d'aïllant tèrmic. Ah, i la tapa que tapa el vidre també. Va bé tenir un termòmetre de forn per poder posar a dins.
Un cop ens posem a cuinar s'ha d'anar al tanto ja que el sol gira, i si la posem a l'ombra ja l'hem pifiada. També observar que el vidre es pot omplir de vapor. Cal eixugar-lo quan això passi. Cal anar amb compte perque és un veritable forn i crema de debò. Ideal per fer pizzes, truites, escalivades, etc. Compte amb les receptes on hi cal llevat ja que si passa un núvol ens pot fumbre el dinar enlaire.
Si teniu cap dubte, ja sabeu, i si ho proveu ja m'ho direu que em farà molta il·lu.

4 comentaris:

  1. I ja està? No ens expliques res mes?!!!
    Home! Digues com ho has fet i així tindrem una cuineta nosaltres també!!!! :D

    Un petonet maca!

    ResponElimina
  2. Ei Sabrina,ja veus que he ampliat el post. Pensava explicar més coses amb les receptes, però te m'has avançat... Hahhaha, petonet!

    ResponElimina
  3. Moltes gràcies, m'heu fet feliç :D

    Tard o dora provarem de fer-la. DE DEBó; ja en tindràs noticies.

    Una abraçada forta, forta.
    A veure si ens veiem la setmana que ve...

    ResponElimina
  4. Que maravilla!!! la cocina solar nos encanta también, hemos hecho pizza.
    Pero la tuya está mas bonita nosotros la hicimos con cartón.
    Jimena

    ResponElimina